بی حسی دندانپزشکی

عوارض آمپول بی حسی دندانپزشکی

بی حسی موضعی تقریبا در تمام اعمال دندان پزشکی استفاده میشود. اما گاهی بعد از بی حسی دندان، بیمار دچار عوارض تزریق آمپول بی حسی میشود. که در این مقاله اهمیت این مسئله را بررسی خواهیم کرد.

آمپول بی حسی دندان چیست؟

بی حسی موضعی یکی از مهم ‌ترین مراحل دندان پزشکی است که نحوه تزریق و میزان تزریق آن به لثه بیمار از اهمیت بالایی برخوردار است. به سبب تزریق آمپول بی حسی دندان، بیمار از لحظه شروع کار دندانپزشک تا چندین ساعت بعد (حداکثر ۵ ساعت) هیچ دردی را احساس نمی ‌کند و ممکن است بعد از، از بین رفتن اثر آن، درد دندان بیمار به دلیل عمل جراحی، عصب کشی و … شروع شود.

عوارض بی حسی دندان 

دندانپزشک توصیه می ‌کند که به محض احساس درد در ناحیه دندان ها و لثه از قرص های مسکن جهت تسکین درد، استفاده کند. اما جدا از مزیت بی حسی دندان، موادی که از قسمت لثه وارد بدن می ‌شود؛ دارای عوارض متعددی هم می باشد و باید تمامی افرادی که می‌ خواهند به دندان پزشکی مراجعه کنند قبل از هر چیز از عوارض بی حسی دندان مطلع شوند تا در صورت ایجاد هر گونه مشکلات موضعی، بدانند چه عکس العملی نشان دهند.

 

نمونه هایی از داروهای بی حسی موضعی

  • آرتیکائین
  • بوپیواکائین
  • لیدوکائین (شایع ترین)
  • مپیواکائین
  • پریلوکائین

آیا عوارض بی حسی دندان خطرناک است؟

یکی از مهم‌ ترین سوالاتی که دندانپزشک از بیمار خود می ‌پرسد این است که آیا به دارو خاصی حساسیت دارند یا خیر! آیا سابقه بیماری های تنفسی، حساسیتی و … دارند یا خیر؟! بعد از پاسخ، اگر روند تزریق بی حسی دندان به درستی انجام شود؛ خطری، سلامت بیمار را تهدید نخواهد کرد.

در واقع عوارض بی حسی دندان آنچنان رایج و خطرآفرین نبوده و در صورت ایجاد عوارض، بعد از چند ساعت رفع خواهد شد.

حال سریعا به سراغ اصل مطلب یعنی بررسی دست کم ۱۰ مورد از عوارض بی حسی دندان می ‌رویم تا با اطلاعات کامل تری به دندانپزشکی رجوع کنید.

گاز گرفتن لب، گونه یا زبان

شایعترین عارضه ای که بعد از بی حسی دندان خصوصا در کودکان رخ می دهد، گاز گرفتن لب، گونه و یا زبان است. این عمل باعث ایجاد زخم سفید رنگ در لب یا داخل گونه به همراه تورم می شود.

برای جلوگیری از این اتفاق توصیه می شود از خوردن خوراکی های جویدنی در زمان بی حسی خصوصا در کودکان پرهیز شود. همچنین میتوان برای اطمینان، یک پنبه بین گونه و دندان های کودک قرار داد تا نتواند سهوا یا عمدا بافت بی حس دهان خود را گاز بگیرد.

در صورت گاز گرفتن لب و گونه در کودکان پس از بی حسی:

  • در بیشتر موارد احتیاجی به استفاده از آنتی بیوتیک نیست.
  • زخم را با آب نمک یا سرم ولرم تمیز نگه دارید.
  • بهبودی کامل زخم و تورم ناشی از جویدن حدود 7 تا 10 روز طول میکشد.

 

از دست رفتن توانایی در پلک زدن به مدت چند ساعت

یکی از شایع‌ ترین عوارض بی حسی دندان، این است که بیمار قادر به پلک زدن و یا بستن چشم در مدت چند ساعت نخواهد بود. در واقع مواد بی حسی بیشتر اعضای صورت که نزدیک به لثه است را تا زمانی که اثر مواد هنوز در بدن بیمار وجود دارد، تحت تاثیر قرار می ‌دهد. قابل ذکر است که به دلیل عدم توانایی بیمار در بستن چشم، خشکی و ناراحتی در چشم رخ خواهد داد؛ که در این صورت دندانپزشک باید با چسب کاغذی، چشم بیمار را ببندد.

افزایش تپش قلب بیمار

افزایش و بالا رفتن ضربان قلب، یکی دیگر از شایع ‌ترین عوارض بی حسی دندان می باشد. موادی که به لثه ی بیمار تزریق و وارد خون می ‌شود؛ ممکن است به مدت چند دقیقه، ضربان قلب را بالا ببرد. در چنین حالتی بهتر است با دکتر خود صحبت کنید و از طریق نی به دلیل بی حس شدن زبان و لب ‌ها آب بنوشید. باید اشاره کنیم که مطب دندانپزشکی و دیدن لوازم و ابزار ها به گفته ی بسیاری از بیماران، استرس آور است. پس با مشورت دکتر قبل از آن یک قرص پروپرانول (در صورت به همراه داشتن) مصرف کنید. اما در کل این عوارض خطرساز نبوده و سلامت شما را تهدید نخواهد کرد.

عوارض آمپول بی حسی

عفونت لثه

عفونت لثه از دیگر عوارض بی حسی دندان می باشد که ممکن است سلامت شما را به خطر می اندازد. در واقع اگر آمپول غیر استریل باشد، بی شک عفونت در بدن رخ خواهد داد. اغلب این عوارض ۲۴ ساعت بعد از تزریق بی حسی همراه با تب خفیف، درد و یا خونریزی اتفاق می ‌افتد.

لکنت زبان

از دیگر عوارض بی حسی دندان می توان به لکنت زبان اشاره داشت. البته این مشکل به ندرت اتفاق می ‌افتد و آنچنان خطرناک نخواهد بود. در واقع از لحظه تزریق مواد بی حسی به دندان تا قبل از، از بین رفتن اثر آن، ممکن است لکنت زبان برای بیمار ایجاد شود.

    عوارض جانبی بی حسی دندان

حساسیت ‌های موضعی 

لیدوکائین، اصلی ترین ماده ی موجود در مواد بی حس کننده است. عوارض این ماده در بدن عبارتند از:

  • ضایعات پوستی مانند کهیر
  • احساس سرگیجه و سبک شدن سر
  • سردرد و بی حس در قسمت هایی از بدن
  • عرق کردن
  • سوزش، خشکی دهان یا گلو درد
  • خستگی و بی حالی
  • احساس تهوع و استفراغ
  • ایجاد مشکلات تنفسی
  • ایجاد اختلالات بینایی
  • ایجاد اختلالات در بلع
  • افت و یا افزایش فشار خون
  • فراموشی

این عوارض، رایج نبوده و در صورتی که برای بیمار رخ دهد؛ گذرا و موقتی خواهد بود. اما در صورتی که بیمار درگیر بیماری ‌های خاصی باشد؛ ممکن است این عوارض ادامه داشته باشد که در این صورت باید به پزشک مراجعه کند. البته بعضی از عوارض مانند کاهش و یا افزایش فشار خون و یا مشکلات تنفسی ممکن است سلامت بیمار را به خطر می اندازد. اما در کل این عوارض به ندرت برای شخصی رخ خواهد داد. چرا که پزشک قبل از هر چیز از بیمار سوالاتی در مورد وضعیت جسمانی او می‌ پرسد.

 

عوارض آمپول بی حسی در کودکان:

به طور کلی پرتکرار ترین عارضه آمپول بی حسی در کودکان رخ میدهد که البته ارتباطی به خود داروی بی حسی ندارد. بلکه مربوط به گاز گرفتن لپ و گونه و لب در هنگام بی حس بودن دهان است. برای جلوگیری از این اتفاق، دندانپرشک بهتر است رول پنبه ای درون دهان کودک قرار دهد تا در زمان بی حس بودن دهان، کودک بافت لپ و گونه را اتفاقی گاز نگیرد. همچنین بهتر است تا پایان زمان بی حسی، از جویدن خودداری کنیم!

اقدامات حیاتی برای تزریق بی حسی دندان در شرایط خاص

همانطور که گفته شد؛ پزشک قبل از تزریق بی حسی دندان، از وضعیت جسمانی بیمار باید مطلع شود. به طور مثال بانوان باردار، افراد مسن، افرادی که مبتلا به بیماری خاصی از جمله بیماری تنفسی، قلبی، پارکینسون، ریه و … می باشند، افرادی که سابقه سکته مغزی دارند ، افرادی که دچار بیماری ‌های روانی هستند؛ افرادی که آلرژی شدید دارند و … باید دوز مناسبی از مواد بی حسی ویژه ‌ای به آن‌ ها تزریق شود.

 

همچنین برای اطلاعات بیشتر در مورد بی حسی دندانپزشکی میتوانید بی آدرس https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/dental-anesthesia مراجعه کنید.

دانلود فایل pdf دستورالعمل بی حسی دندان از سایت کنگره دندانپزشکان آمریکا

39 دیدگاه دربارهٔ «عوارض آمپول بی حسی دندانپزشکی»

  1. سلام وقت بخیر
    عذرمیخوام خواهر من رفته دندونپزشکی دندون عقلشو کشیده، الان همش احساس گرفتگی توی فکش داره و نمیتونه دهنشو کامل باز کنه، اینم جزو عوارض جانبی آمپول بی حسیه؟؟؟

    1. با سلام
      این گرفتگی که شما میفرمایید مربوط به اسپاسم عضلات فک هست که بخاطر التهاب در اثر جراحی دندان عقل به وجود اومده. ضربه یا هرعاملی که بتونه باعث التهاب در فک بشه ممکنه این وضعیت که تریسموس نام داره رو پیش بیاره. برای رفع سریع ترش میتونید از داروهای ضد التهاب مثل ایبوپروفن استفاده کنید و معمولا خود به خود بعد از 2 هفته از بین میره.

      1. سلام وقت بخیر
        من هم مشکل ایشون رو دارم و یک ماه از ترمیمم گذشته و همچنان نمیتونم دهنم رو خوب باز کنم و موقع غذا خوردن و جویدن مشکل دارم
        دکترم بار اول برای درد دیازپام تجویز کرد که اثر نداشت و دفعه بعد آموکسی‌سیلین و استامینوفن که باز هم ذره ای تاثیر نداشت دفعه بعد دیکلوفناک و آموکسی‌سیلین و مترونیدازول که بازم اثر نداشت
        دیگه نمیدونم باید چکار کنم
        اگه امکانش هست راهنمایی کنید

  2. سلام وقتتون بخیر

    من رفتم دندون پزشکی برای ترمیم دندون های جلو.
    امپول بی حسی زدن
    سمت دماغم ک این بی حسیو زدن با گذشت یک هفته هم ، هنوز یکم درد میکنه
    این درد طبیعیه با گذشت یک هفته؟

    1. باسلام
      شاید در محل تزریق آفت زده باشه که دردناک شده یا ممکنه لثه‌ی محل تزریق زخمی شده باشه
      به هر حال حتمت باید معاینه انجام بشه تا علت قطعی مشخص بشه

  3. سلام ۳روزه برای پر کردن دندان بی حسی زدم اما بدنم هی سست میشه ضربان قلبم مشکل پیدا کرده وسر گیجه دارم نمیدونم کی این عوارض برطرف میشه آیا باید به دکتر مراجعه کنم

  4. سلام خسته نباشی امروز صبح دندان پزشکی بودم دندون ریشه ای داشتم با با دندان عقل سه تا کشیده بی حس نمی‌شود چندبار زده ۹ ساعت میگذره به شدت به خواب آلودگی شودم بدجوری ام استرس گرفتم عجب و عریب نگران شودم مشکل ایجاد میشه

    1. با سلام
      بی حسی های دندانپزشکی اکثرا بعد از حداکثر ۲ ساعت اثرش از بین میره
      مگر از بی حسی های با مدت اثر طولانی مدت تری استفاده کرده باشن و در کل جای نگرانی نیست و بی حسی تاثیر بدی در بدن نمی گذارد.

  5. باسلام من چهار روز‌پیش دندونم رو عصب کشی کردم همون لحظه دکتر تورم لب شدم بعدش افت داخل دهانی و خارج دهانی زدم به حدی که با گذشت چهار روز خوب نشدن و همچنان دردناک هستن،امکان داره به خاطر حساسیت به ماده بی حسی بوده و مدت موندن این افت ها تا چن وقت هستش؟

  6. سلام من دیشب دندونم رو عصب کشی کردم و دو تا بی حسی تزریق کردن به من شب یکم قلبم درد می‌کرد الانم که صبح پاشدم بازم درد می کنه این از عوارض بی حسی هست؟

    1. سلام
      خیر دوست عزیز، داروی بی حسی ممکنه در کوتاه مدت باعث افزایش ضربان قلب بشه ولی خیلی زود اثرش از بین میره
      برای اطمینان به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید.

  7. با سلام و احترام
    دندونم رو عصب کشی کردم در ابتدا که بی حسی رو تزریق کردن همه دندونم بی حس نشده بود در هنگام عصب کشی یه قسمت درد داشت یه قسمت نداشت دکتر دوباره آمپول زد اما بازم نشد هنوزم درد داشتم آمپول سوم رو که زدن درد خیلی کمتر شد و عصب کشی کردن
    حالا برام سوال شده که چرا ؟
    یکی از بیمار های مطب به من گفت اعتیاد داری که بی حسی تاثیر نداشت خیلی ناراحت شدم من مادر سه بچه ام اعتیاد چی ؟

    1. سلام
      برای اثر نکردن بی حسی دلایلی وجود داره که شایع ترینش هنگام عصب کشی، التهاب بسیار زیاد پالپ دندان هست
      وقتی پالپ دندان ملتهب باشه، جریان خون هم زیاد هست و باعث میشه مایع عصب کشی سریعا توسط خون جا یه جا بشه و اثر نکنه
      در این موارد؛ عصب کشی به روز دیگری موکول شده و از بیماران میخواهیم قبل از مراجعه به مطب، از داروهای ضدالتهاب استفاده کنند.

  8. سلام من برای کشیدن دندان مراجعه کردم وقتی بی حسی تزریق کردن همان لحظه گرفتگی در گلو (مثل گرفتگی عضله)
    دچار شدم چون دندونی می خواستن بکشن
    بی حس نمیشد دوباره آمپول زدن و در آخر دندان کشید الان یک روزه گذشته صورتم ورم داره وقتی ورم رو فشار میدم احساس می کنم زیرش مایع هست که در گوشم صدا می کنه علاوه بر آن گلو درد هم دارم
    صدام هم داخل سرم می پیچه
    اوضاع بدی دارم خواهشا راهنمایی کنید
    امکان داره که سرنگ رو جای خوبی تزریق نکرده باشن؟؟

  9. خانم من علائم حساسیت‌های موضعی به امپول بی حسی و داره ولی از زمان تزریق ۶ماه میگذره ولی اثراتش از بین نرفته،چه کاری باید انجام بدیم تا شرایطش خوب بشه و اثر امپول از بین بره،البته خانم من بیماری خاص داره.

  10. سلام خسته نباشید.
    بنده دیروز برای عصب کشی دندان ۷به دندانپزشکی مراجعه کردم که دکتر ۲بار آمپول بی حسی زدن ولی دندونم کامل سر نشد البته گفتن که دندونم عفونت شدید داره وبه خاطر اونه بعد آمپول سوم رو هم تزریق کردن که باز موقع کار درد شدید مانع ادامه کارشون شد وگفتن باید عفونت برطرف بشه بعد عصب کشی کنم.
    الان تمام فک و گلوم درد شدید دارم ازعفونته یا از آمپول بی حسی؟
    ممنون میشم راهنمایی کنید.

  11. سلام دخترم 6سالشه دوروز قبل دندونش رو درست کرد بعد زدن بی حسی یه ربع بعد شروع کرد به سرفه زدن که فک کردم آب پریده تو گلوش ولی ادامه دار شد لبش هم ورم کرد و مثل یه تاول رو لبش شد و بعد دوروز هنوز سرفه میزنه و کمی گلو درد شده میخواستم ببینم سرفه از عوارض بی حسی هست؟ اگه هست چکار باید کرد ؟!!

  12. سلام،من حدود ۴ ماه پیش رفتم دندونپزشک برای عصب کشی و آمپول بی حسی زدن همون موقع ک زدن اشک از چشمام سرازیر شد از همون روز تا به الان به طور مداوم اشک از چشمم میاد

  13. سلام
    یه هفته دندون عقلم کشیدم ولی اثر بی حسی هنوز از بین نرفته
    لب پایینم با فک ودندونای قسمت پایین هنوز بی حسن ،باید مراجعه کنم به دندانپزشکی؟

  14. سلام وقت بخیر
    دندان عقل نهفته ای دارم که دو روز پیش، دکتر ۲ تا بی حسی بلند و یک کوتاه تزریق کردندبرای جراحی ولی سرگیجه گرفتم چند دقیقه ای حالم بد بود آب قند خوردم بعد از ۱۰ دقیقه خوب شدم جناب دکتر که کارشون را شروع کردند ۱۰ دقیقه بعدش حالم خیلی بد شد طوری که استفراغ کردم و چند لحظه چیزی متوجه نشدم و پزشک محترم کارش را نصفه گذاشت سوالی که داشتم از خدمتتون اینکه من مرتبه بعد مراجعه کنم اگر باز هم همین اتفاق بیافته باید چکار کنم؟ و اینکه من سرما خورده بودم که برای جراحی رفتم امکان داره سرماخوردگی باعث اون اتفاق باشه و در حال حاضر فقط آموکسی۵۰۰ و مترونیدازول۲۵۰ و استامینوفن ۵۰۰ استفاده میکنم این کافیه؟

  15. سلام دکترجان
    من ۵روز قبل مزوتراپی صورت انجام دادم اول که جای تزریق ها ورم کرد عادی بود و تا فرداش درست شد ولی الان که ۵روز میگذره متوجه شدم یک طرف صورتم ورم داره ممکنه بر اثر تزریق بی حسی باشه؟
    یعنی برطرف میشه؟

  16. سلام الان ده روزه دندان عقلم را کشیدم از همان روزاول داخل گلو افت زده خوب نشده و دندانم هم ابسه زده خوب نشده آنتی بیوتیک هم استفاده کردم اثری نداشته ممکنه منو راهنمایی بفرمایید این مشکلات واسه چی هست

  17. سلام من ۲۳ سالمه حدود ۵ ماهه پیش دندون عقلم رو کشیدم از چند ساعت بعدش گوشام کیپ شدن احساس گیجی شدیدی بهم دست میده جوری ک سرم گوشن حتی شونه هام حالت طبیعی ندارن ۵ ماهه گزاشته خوب نشدم کلی چکاب و اکو هر ازمایشیم دادم از اون روز فشار خونمم همیشه بالاس در حالی ک هیچ سابقه ای نداشتم تا قبلش بنظرتون چی میتونه باشه

  18. سلام، بعد از سه هفته که از پر کردن دندانم گذشته، جای تزریق بی حسی ناگهان درد بی نهایت شدیدی گرفته و تقریبا تمام استخون و بافت لثه و گونه ام درد داره، شما میتونین بررسی کنین نوبت بگیرم؟

  19. سلام
    ببخشید پدر من یک ماهی میشه به دندون پزشکی مراجعه کرده بعد چند وقت همون قسمت قرمز شده و یه چیزی مانند جوش در اون قسمت در اومده ایا مشکل خاصی هستش؟؟

  20. سلام خسته نباشید
    اگه کسی به لیدوکایئن حساسیت داشته باشه بهش چه بی حس کننده موضعی باید بزنن؟؟دوستم وقتی بی حسی میزنه کل بدنش سست میشه چشاش سیاهی میره به به همین خاطر می‌ترسه نمیره دندونپزشکی
    خواهش میکنم راهنمایی بفرمایید

  21. با سلام . من بعد از بی حسی سردرد عجیبی میگیرم. از دکتر پرسیدم گفتن شما آمپول بدون آدرنالین حین کار بگین بهتون بزنن . چیکار کنم سردرد نگیرم راهی داره؟ و اینکه بی حسی بدون آدرنالین به اندازه بی حسی معمولی بی حس میکنه؟ چه فرقی باهم دارن

  22. سلام
    من پسر 4سالموپنج روز پیش بردم دندونشو پر کردن بعد ازون دچار بی حالی و تب و قرمزی بدن و بی حالی وبی قراری شد تا جایی که بیمارستان بهش سرم وصل کردن آزمایش خونش سالم بود ولی الانم خارش وقرمزی پوست داره وخیلی نگرانم

  23. سلام وقت بخیر من هفته پیش رفتم عصب کشی دندان ۶ بالا دکتر عصب کشی اول بی حسی زد بازم درد داشت بار دوم تزریق کرد خوب شدم بعد از،عصب کشی از فردا اون روز سمت راست گونه ام حالت کهیر پیدا کرده و بیشتر هم شده نمیدونم چکار کنم همچنین گوشه های،لب هم پاره شده و با اینک من عصب کشی زیاد کردم اما این عصب کشی هنوز،ک هنوز، درد میکنه و خودم را با قرص اروم میکنم میشه راهنمایی کنید

  24. سلام و خسته نباشید
    ببخشید من بیشتر از ده روز پیش یک دندون عقل نهفته رو به سختی کشیدم چند روز اول کمی درد و تورم زیاد و بی حسی کامل لب و فک داشتم و الان بعد از گذشت این مدت هنوز نصف فک و لبم بی حسه
    آیا این حسی رفع میشه؟
    امکان داره مشکلی پیش اومده باشه؟ در این صورت باید به چه متخصصی مراجعه کنم؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای تماس با ما کلیک کنید!