آبسه دندان: علائم، درمان، علل، خطرات، پیشگیری

به عفونت دندان و لثه، آبسه دندان یا آبسه لثه گفته می‌شود. آبسه دندان به شکل تورم پر از مایعات چرکی در ریشه دندان یا سطح لثه ظاهر می‌شود. عفونت دندان می‌تواند به دلیل پوسیدگی دندان باشد. آبسه دندان تجمع چرک حاصل از عفونت در دندان و لثه است. آبسه‌های دندانی بسیار دردناک بوده و ممکن است شما را به فکر ترکاندن و تخلیه آبسه بیاندازد. در صورتی که آبسه و عفونت دندان ها یا لثه درمان نشوند، وضعیت بیماری وخیم‌تر شده و استخوان‌های اطراف ناحیه عفونی‌شده تخریب می‌شوند. کافیست این مطلب را بخوانید تا از این به بعد همه چیز را درباره آبسه دندان بدانید…

درد آبسه دندان

علائم آبسه دندان چیست؟

درد و تورم از جمله شایع‌ترین علائم آبسه دندان به شمار می‌روند، اما گاهی هم هیچ علامت واضحی بروز نمی‌کند و دلیلش می‌تواند این باشد که کیسه‌ی حاوی چرک نشت پیدا کرده است.

غیر از درد و تورم، شایع ترین علائم آبسه عبارت اند از تب، قرمز شدن و تورم لثه ها، احساس مزه تلخی در دهان، بوی بد دهان، کسالت و احساس بیمار بودن، حساسیت به غذای سرد و گرم و مایعات، لقی دندان و…

علامت اصلی آبسه همان دندان درد است. این درد ممکن است یک درد شدید باشد که معمولاً به طور ناگهانی شروع می شود. و طی ساعت ها یا روزهای بعدی شدیدتر می شود. در بعضی موارد، درد ممکن است به گوش، فک و گردن گشترش پیدا کند.

اگر ريشه دندان به خاطر عفونت از بين برود، ممکن است درد دندان متوقف شود. اما اين به معنی بهبود يافتن عفونت نيست، بلکه عفونت همچنان به صورت فعال وجود دارد و به بافت‌ های اطراف سرايت می‌کند و آن‌ها را از بين می برد. بنابراين اگر هر يک از علائم فوق را مشاهده کرديد، حتی اگر درد دندان شما ساکت شد، حتماً به دندانپزشک مراجعه کنيد.

ترکاندن آبسه دندان خطرناک است؟

علت به وجود آمدن آبسه دندان چیست؟

ورود باکتری‌ها به دندان یا لثه‌ی است که باعث به وجود آمدن آبسه‌ی دندان می‌شود. با این حال، نحوه‌ی این اتفاق بستگی به نوع آبسه دارد:

  •  آبسه‌ی پری اپیکال: باکتری‌ها معمولاً از طریق یک حفره (پوسیدگی، شکستگی یا ترک) وارد دندان‌های شما می‌شوند.
  • آبسه‌ی پریودنتال: بیماری های لثه معمولاً باعث این نوع آبسه می‌شوند، اما همچنین می‌تواند نتیجه آسیب دیدگی از جسم خارجی باشد.
  •  آبسه‌ی لثه: یک جسم خارجی مثل پوسته‌ی ذرت بو داده یا برس مسواک در لثه‌ی شما گیر کند.

 

علت آبسه دندان لثه

درمان آبسه دندان

برای درمان آبسه دندان بهتر است به متخصص درمان ریشه (اندودونتیست) مراجعه  کنید. هدف اصلی درمان آبسه دندان رفع عفونت است. از این‌رو، اِندودِنتیست یکی از روش‌های زیر را پیش خواهد گرفت:

آنتی‌بیوتیک

  •  اگر عفونت از محل آبسه به فک یا نقاط دیگری از بدن سرایت کرده باشد، معمولا آنتی بیوتیک تجویز می‌شود. آنتی‌بیوتیک عفونت را از بین می‌برد، اما درمان کامل آبسه نیست.

کشیدن دندان

  • اگر اِندودِنتیست نتواند هیچ راهی برای حفظ دندان پیدا کند، دندان آسیب‌دیده باید کشیده شود.

عصب‌کشی

  •  عصب‌کشی از جمله مؤثرترین روش‌هایی است که آبسه را درمان و دندان را حفظ می‌کند. طی فرایند عصب‌کشی، اِندودِنتیست دندان را سوراخ و مغز دندان و نیز مجاری ریشه را که از پایین به لثه راه دارند، تخلیه و سپس پر یا روکش خواهد کرد. در این‌صورت، دندان ترمیم‌شده نه‌تنها از لحاظ ظاهری بلکه از لحاظ کارکرد نیز مثل سایر دندان‌ها خواهد شد.

جراحی

  • تخلیه‌ی آبسه‌ی پریودِنتال ممکن است به جراحی لثه نیاز داشته باشد.

یادتان باشد که اگر آبسه بترکد، دردتان کم خواهد شد، اما هنوز باید جهت درمان به دندان‌پزشک یا اِندودِنتیست مراجعه کنید.

آبسه لثه چه شکلی است

قرص مسکن برای درد دندان

درحالی که این آبسه ها نیازمند درمان تخصصی دندانپزشک هستند، اما میتواند درد آن ها را با کمک داروهای غیر نسخه ای ضد درد کاهش داد. توجه کنید که مسکن ها فقط برای کاهش درد قابل استفاده هستند و به هیچ عنوان نمیتوانند جایگزین مراجعه به دندانپزشک باشد.

آسپرین و ایبوپروفن مسکن های موثری برای کاهش درد آبسه ها هستند. با این حال، بعضی از انواع این داروها برای برخی از بیماران و افراد نامناسب است و مصرف آن ها توسط این افراد صحصح نیست:

  • ایبوپروفن و آسم: اگر آسم دارید، ایبوپروفن مصرف نکنید.
  • ایبوپروفن و زخم معده: در صورتی که زخم معدهد دارید هرگز از این دارو مصرف نکنید.
  • آسپرین و کودکان: به کودکان زیر 16 سال آسپرین ندهید.
  • آسپرین و بارداری و شیردهی: در صورت بارداری یا شیردهی، آسپرین مصرف نکنید.

شاید خواندن این مطلب هم برایتان جالب باشد:  کلینیک دندانپزشکی تخصصی در سعادت آِباد تهران

درد و تورم آبسه قرص مسکن

راهکارهای پیشگیری از آبسه دندان

برای اینکه به آبسه دندان دچار نشوید، فقط کافی است با انجام توصیه‌های زیر نسبت به حفظ سلامت دهان‌ودندان‌تان کوشا باشید:

  • چکاپ منظم دندان‌پزشکی و پاک‌سازی دندان فراموش‌تان نشود؛
  • دندان‌هایتان را روزی دو بار و هر بار به‌مدت دو دقیقه با خمیردندان حاوی فلوراید به‌شیوه‌ی صحیح مسواک بزنید؛
  • هر روز از نخ دندان استفاده کنید تا نقاطی از دندان و لثه را که مسواک به آنها دسترسی ندارد نیز تمیز کرده باشید؛
  • اگر دندان‌تان شل شده یا ترک خورده در اسرع وقت به دندان‌پزشک مراجعه کنید؛
  • مصرف تنقلات و خوراکی‌ها و نوشیدنی‌های قندی را به حداقل برسانید. شیرینی و نوشابه موجب سوراخ‌شدن دندان و ایجاد آبسه شوند.پیشگیری آبسه دندان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای تماس با ما کلیک کنید!