روکش دندان

روکش دندان چیست؟

روکش دندان یا کراون پوششی است که توسط لابراتوار ساخته می شود و بر روی دندانها با تخریب وسیع قرار داده می شود تا از شکستن دندان جلوگیری کند و همچنین زیبایی و عملکرد دندان مجددا باز گردد.

روکش دندان چیست؟

زمانیکه تخریب تاج دندان بعلت پوسیدگی یا شکستگی به حدی وسیع باشد که نتوان با مواد ترمیمی مثل آمالگام یا کامپوزیت دندان را بازسازی کرد و یا تاج، بدشکل و یا بدرنگ بوده و بیمار از این بابت ناخشنود است، در این موارد دندانپزشک متخصص پروتزهای دندانی با انجام تراش دندان اقدام به ساخت روکش دندان می کند.

در دندانپزشکی تخصصی دکتر طبرسی روکش توسط متخصص پروتزهای دندانی و عضو هیئت علمی دانشگاه انجام می شود.

در انتهای این مطلب میتوانید مراحل انجام روکش دندانی را در فیلمی که برای شما تهیه کرده ایم مشاهده کنید.

بریج دندان چیست؟

وقتی به هر دلیلی یک یا چند دندان کشیده شده باشند برای پر کردن فضای بی دندان می توان بجای ایمپلنت از بریج ها استفاده نمود. بریج دندان روشی است که با تراش دندانهای مجاور و روکش کردن آنها به اصطلاح پل زده می شود.

بریج دندان چیست؟

 انواع روکش های دندان

روکش های دندان بر اساس موادی که ساخته می شوند به سه دسته تقسیم می شوند:

  1. روکش تمام فلزی
  2. روکش چینی-فلز
  3. روکش تمام سرامیک
  4. روکش تمام فلزی

انواع روکش دندان

جنس این روکش ها از نوع آلیاژهای قیمتی مثل طلا یا آلیاژهای ارزانتر می باشد. عیب آن ظاهر نازیبا هست. لذا امروزه استفاده از این روکش ها رایج نیست.

روکش های تمام سرامیک

 روکشهای تمام سرامیک بطور کامل از جنس سرامیک ساخته می شوند و به دلیل زیبایی و رنگ بندی متنوع آنها و قابلیت تنظیم شدن با رنگ سایر دندان ها اغلب در دندان های جلویی به کار می روند. در این نوع روکش ها اغلب زیبایی بیش از استحکام مد نظر است. روکش های تمام سرامیک به دو دسته تقسیم می شوند:

  • روکش دندان زیرکونیا
  • روکش دندان آی پی اس و روکش دندان ایمکس (IPD-emax)

روکش زیرکونیا

در بین روکش های تمام سرامیک استحکام روکش زیرکونیا از همه بیشتر است. انتخاب نوع روکش تمام سرامیک پس از معاینه و شرایط دندانی بیمار توسط متخصص پروتز مشخص شده و به بیمار توضیح داده می شود.

روکش های فلز-سرامیک (PFM)

روکش pfm

این نوع از روکش ها از ترکیب چینی و فلز استفاده می شود. قسمت داخلی روکش از فلز و روی آن سرامیک بکار برده می شود در نتیجه نسبت به روکش های تمام سرامیکی استحکام بیشتری دارند‌ و به دلیل تامین همزمان زیبایی و استحکام، بیشتر از سایر روکش ها کاربرد دارند.

before crown pmf
قبل از روکش فلز- سرامیک
after crown pmf
بعد از روکش فلز – سرامیک

 پست و کُر و روکش دندان

در این حالت دندان قبلا عصب کشی شده است و در عین حال فاقد ناحیه تاجی است. دندانپزشک متخصص پروتزهای دندانی در ابتدا اقدام به آماده سازی بخش داخل ریشه ‎ای که پست نامیده می شود می کند. این بخش باعث تقویت استحکام دندان و انتقال صحیح نیروهای وارده در محور طولی دندان می‎شود. بعد از قالب‎گیری از داخل کانال ریشه ‎ای، دندانپزشک قطعه ‎ای را روی پست فرم می‎دهد که نقش محور استقرار روکش را دارد. به این قطعه مهم نیز “کر” دندان می گویند، این قسمت به لابراتوار فرستاده می شود که به ان پست و کور ریختگی گفته می شود که داخل ریشه دندان سمان می شود و سپس قالب نهایی گرفته می شود و روکش توسط لابراتوار ساخته می شود و در نهایت روی پست و کور سمان می شود.در حقیقت تاج مصنوعی بر روی این قطعه سوار می شود.

روکش دندان چیست؟

مراقبت از روکش 

بعد از قرارگیری روکش نیاز به رعایت دقیق بهداشت دهان شامل مسواک زدن و بخصوص نخ دندان می باشد. متاسفانه بعضی بیماران با تصور اینکه دندان روکش شده دیگر پوسیده نمی شوند در رعایت بهداشت دهان سهل انگاری می کنند.

تفاوت لمینیت با روکش

هر دو روش جهت بازسازی طرح لبخند استفاده می شود. اما کاربردشان کاملا متفاوت می باشد. زمانیکه تاج دندان دچار پوسیدگی یا شکستگی های زیاد یا سایش های وسیع  باشد جهت بازسازی دندان از روکش استفاده می شود. یعنی دور تا دور دندان تراش می خورد و به اصطلاح دندان کوچک می شود. در مواردیکه دندانها پوسیدگی و یا شکستگی جزئی، سایش و نامرتبی های اندک تا متوسط داشته باشند از لمینت استفاده می شود. لمینت پوسته نازکی از سرامیک می باشد که فقط بر روی سطح دندان چسبانده می شود.

برای آشنایی بیشتر با لمینت و  اطلاع از قیمت ها، میتوانید این صفحه را مطالعه کنید.

تفاوت روکش و لمینت

آیا روکش دندان درد دارد؟

برخی افراد پس از روکش کردن دندان کمی درد یا ناراحتی را در این ناحیه از دهان تجربه میکنند. معمولا چند روز تا چند هفته بود این وضعیت بدون نیاز به درمان بهبود می یابد.

بسیاری از بیماران با استفاده از داروهای ساده ضد درد، این چند روز را به راحتی پشت سر میگذارند. مثلا ایبوپروفن مسکنی است که اغلب برای کنترل درد دندان استفاده میشود تا بیمار راحت باشد.

بخشی از حساسیت لثه پس از روکش کردن به علت تحریک ناشی از تماس با چسب دندان اتفاق می افتد. در بیشتر موارد ژل بی حسی موضعی به برطرف شدن حساسیت کمک میکند و از مسکن های خوراکی مثل ایبوپروفن موثرتر است. استفاده از خمیر دندان مخصوص دندان های حساس نیز میتواند مفید باشد.

اگر درد پس از چند هفته ادامه پیدا کرد یا شدید است ممکن است لازم باشد دندانپزشک آن را بررسی کند.

درد روکش دندان

قیمت و هزینه های روکش دندان

به طور کلی هزینه روکش دندان به عوامل مختلفی مانند تخصص دندانپزشک، نوع روکش، دندان مورد نظر، هزینه لابراتوار، نیاز به ترمیم و… بستگی دارد. تمامی مراحل روکش دندان در کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر طبرسی توسط متخصص پروتزهای دندانی انجام میشود و تلاش شده است بهترین کار با قیمتی مناسب برای شما هموطنان گرامی انجام شود.

برای مشاهده جدول بروز قیمت ها به صفحه تعرفه خدمات مراجعه کنید.

قیمت روکش دندان

عمر روکش دندان چقدر است؟

عمر متوسط روکش دندان 8 تا 10 سال می باشد. در کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر طبرسی تمام مراحل روکش، بریج و لمینیت توسط متخصص پروتزهای دندانی انجام میشود لذا موفقیت درمان بیشتر و عمر روکشها طولانی تر خواهد بود. 

فیلم : روکش دندان چیست؟

در این ویدئو که توسط تیم تولید محتوای کلینیک دکتر طبرسی تهیه شده، میتوانید با علت استفاده از روکش دندان، مراحل روکش دندان و انواع روکش های دندانی آشنا شوید.

منابع:

https://www.healthline.com/find-care/articles/dentists/dental-crown

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای تماس با ما کلیک کنید!