آمالگام یا کامپوزیت

پر کردن دندان پوسیده با آمالگام یا کامپوزیت؟

ترمیم دندان پوسیده توسط دندانپزشک یکی از بهترین راه های نجات دندان است. اما بهترین ماده برای پر کردن دندان پوسیده چیست؟ آمالگام یا کامپوزیت؟ اکثر مردم ترجیح میدهند تا دندانشان با مواد همرنگ دندان یا همان کامپوزیت پر شود. اما مزایا و معایب هرکدام چیست؟ در این مطلب به طور کامل مزایا و معایب آمالگام و کامپوزیت را بررسی خواهیم کرد.

 

آمالگام چیست؟

آمالگام در واقع یک ماده فلزی است که برای پر کردن دندان از آن استفاده می شود. این ماده آلیاژی است که در نتیجه مخلوط کردن مس سفید، نقره و قلع در نسبت ویژه و ترکیب این مخلوط با جیوه به دست می آید.

دندان پر شده با آمالگام

                                                                               دندان پر شده با آمالگام

 کامپوزیت چیست؟

پر کننده های کامپوزیتی، پر کننده هایی هستند که رنگ آنها سفید است. این ماده حاوی دی اکسیدهای سیلیکون میباشد. در حال حاضر مواد کامپوزیتی با فناوری نانو تولید می شوند. امروزه پرکننده های کامپوزیتی جایگزینی پرطرفدار برای پرکننده های آمالگام دندان شده اند. این امر دو دلیل دارد. پرکننده های کامپوزیتی ، که ما آن را پر کننده سفید نیز می نامیم، به ظاهر طبیعی دندان نزدیکتر است و زیبایی بیشتری دارد. عدم وجود جیوه در کامپوزیت باعث شده تا این ماده به آمالگام ترجیح داده شود. اما هزینه پر کردن دندان با این ماده، کمی بالاتر است.

مقاله های مرتبط: آیا کامپوزیت دندان درد دارد؟ درد بعد از کامپوزیت طبیعی است؟

پرکردن دندان با آمالگام چگونه انجام می شود؟

قبل از شروع پر کردن، دندان باید معاینه شود و عمق پوسیدگی مشخص شود. نقاط پوسیده روی دندان ها تمیز می شوند. مطابق قوانین خاصی حفره باز می شود. سپس مقداری از مواد آمالگام مخصوص در حفره قرار می گیرد. مواد پرکننده قرار داده شده در حفره دندان، متناسب با داخل دندان شکل داده میشود. شکل دهی مهمترین مرحله پر کردن دندان است. اگر مقدار آمالگام ناکافی باشد، بایستی مقدار بیشتری از این ماده را در حفره دندانی قرار داد تا ناحیه تراشیده شده با نقاط سالم دندان، همسطح شود سپس اقدامات لازم برای تثبیت این مواد انجام می شود و ماده آمالگام سخت و ثابت می شود.

ترمیم کامپوزیت

دندانی که با کامپوزیت پر شده است

 

آیا جیوه موجود در آمالگام برای سلامتی مضر است؟

استفاده از ماده آمالگام برای پر کردن دندان حدود 100-150 سال پیش شروع شد. این روش پر کردن دندان، روشی است که به سلامت دندان آسیب نمی رساند. از آنجا که جیوه به طور معمول یک ماده سمی است، در ترکیب با سایر عناصر هنگام پر کردن دندان، خاصیت سمی خود را از دست می دهد. درنتیجه میتوان گفت که وجود جیوه در آمالگام، خطری برای سلامتی افراد ندارد.

 

چرا پر کردن دندان با آمالگام ترجیح داده می شود؟

پر کردن دندان با آمالگام تا همین اواخر یکی از پرطرفدارترین روش های پر کردن دندان بوده است. دو دلیل اساسی برای این موضوع وجود دارد. یکی از این دلایل این است که آمالگام از موادی با دوام طولانی ساخته شده است و بنابراین ماندگاری این ماده بر دندان طولانی تر است و البته دلیل دوم مقرون به صرفه بودن هزینه این روش است. سایر انواع پرکننده ها در مقایسه با پرکننده های دندان آمالگام بسیار پرهزینه هستند. به غیر از هزینه، فرایند درمان هنگام استفاده از سایر مواد پرکننده دندان، طولانی تر از هنگامی است که از آمالگام استفاده میشود، اما برای پر کردن دندان با سایر پر کننده ها به دقت بیشتری نیاز است.

تصویر دندان پر شده با کامپوزیت

ماندگاری آمالگام بر دندان طولانی تر است

 

بعد از پرکردن دندان با آمالگام و یا کامپوزیت چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟

  • مانند هر نوع پر کننده دندان، هیچ غذا یا نوشیدنی نباید حداقل به مدت 2 ساعت مصرف شود. توصیه می شود از غذاهای سفت مانند مغز ها که به دندان فشار وارد می کند خودداری کنید.
  • پس از فرآیند پر کردن ، برخی از پزشکان ممکن است بخواهند روز بعد مجدداً بیمار را ویزیت و شرایط او را بررسی کنند. در چنین حالتی، گوش دادن به دستورات پزشک بسیار مهم است.
  • پس از فرآیند پر کردن، اجتناب از غذاهایی که به مواد پر کننده دندان میچسبند ضروری است. به عنوان مثال، میان وعده هایی مانند آدامس یا ژله می تواند باعث بیرون آمدن و جدا شدن ماده پرکننده دندان شوند.
  • پس از پر کردن دندان، مانند تمام عمل های دندانپزشکی، به احتمال زیاد هنگام خوردن یا نوشیدن چیزی گرم یا سرد احساس درد کنید اما این حساسیت پس از مدت زمان معینی از بین می رود.

 

پرکردن دندان با کامپوزیت چگونه است؟

مراحل پر کردن دندان با کامپوزیت درست مانند پر کردن دندان با آمالگام است. به این صورت که ابتدا دندان ها برای پر شدن آماده می شوند. مرحله آماده سازی شامل یک معاینه اولیه و مراحلی مانند تمیز کردن و تراش دندان ها است. پس از تراشیده شدن دندان ها، مواد مخصوص کامپوزیت در حفره دندان قرار می گیرد. سپس مواد کامپوزیتی با ایجاد نور ویژه بر روی آن شکل گرفته و سفت می شوند. قبل از انجام فرایند سخت شدن، قرار دادن و شکل دادن مواد در حفره دندانی باید با دقت انجام شود. پر کردن باید به شکلی مناسب با سطح و شکل دندان تنظیم شود.

 

پر کردن دندان عقب با کامپوزیت

کامپوزیت از نظر زیبایی، مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کند

 

پرکردن دندان با آمالگام چه مزایایی دارد؟

پرکننده های آمالگام از دوام، استحکام و ماندگاری بیشتری برخوردارند. در صورت لزوم می توان آن را تراشیده و تجدید کرد.

 

پر کردن دندان آمالگام چه معایبی دارد؟

رنگ آمالگام بزرگترین عیب آن است زیرا رنگ آن به گونه ای سیاه و به رنگ فلزی است. پرکننده های آمالگامی که فرسوده شده اند باید تجدید شوند، در غیر این صورت باعث حساسیت دندان می شوند.

 

پرکردن دندان با کامپوزیت چه مزایایی دارد؟

پرکننده کامپوزیت، یعنی پرکننده های سفید، هم به دلیل رنگ و هم سایر ویژگی ها، پر کننده های بسیار پرطرفداری هستند. از آنجایی که پرکننده کامپوزیت نزدیک به رنگ دندان است، از نظر زیبایی، مشکلی برای بیمار ایجاد نمی کند و اقداماتی مانند خندیدن را محدود نمی کنند. این مواد، دندان ها را در برابر حساسیت به سرما و گرما محافظت می کنند.

 

مضرات پر کردن دندان با کامپوزیت چیست؟

از نکات منفی پرکننده های کامپوزیتی این است که نسبت به پرکننده های آمالگام هزینه بالاتری دارند. مدت زمان ماندگاری کامپوزیت ممکن است به اندازه آمالگام نباشد.

 

پر کردن دندان در بارداری با کامپوزیت بهتر است یا آمالگام؟

مشکلات دندانی و پوسیدگی دندان در دوران بارداری از شایع ترین مشکلات هستند. اگر بارداری خطرناک نباشد، میتوان از هر نوع ماده پرکننده دندان با کیفیت برای پر کردن دندان استفاده کرد. برای کسب اطلاعات دقیق و جزئیات بیشتر در این مورد، با پزشک خود مشورت کنید و مراحل سلامت بارداری خود را به پزشک خود منتقل کنید.

جایگزین کردن آمالگام با کامپوزیت

جایگزین کردن آمالگام با کامپوزیت

 

آیا میتوان پرکردگی آمالگام را با کامپوزیت جایگزین کرد؟

هر پر کردگی، طول عمر و دوام خاصی دارد. پس از پایان عمر ماده پرکننده، این ماده دچار شکستگی و ترک میشود و یا از دندان جدا میشود و دندان شروع به پوسیدن میکند، در این حالت آمالگام باید برداشته شود. زیرا اگر مشکلاتی که گفتیم، در دندان شما ایجاد شده باشد، بدین معناست که عنصر جیوه موجود در پرشدگی شروع به خراب شدن کرده است و در صورتی که ترمیم نشود عنصر جیوه، شروع به آسیب می کند و ممکن است ناراحتی ایجاد کند. در حین برداشتن پرکردگی‌های آمالگام، برخی اقدامات احتیاطی باید توسط پزشک  و بیمار رعایت شود تا جیوه موجود در آمالگام آزاد نشود. پس از آن میتوان آمالگام را خارج کرده و آن را با کامپوزیت جایگزین کرد.

در پایان و پس از ذکر مزایا و معایب هر یک از مواد پر کننده دندان، شما میتوانید بهترین و مناسب ترین مواد را با مشورت پزشک و خواست خود انتخاب کنید.

 

همچنین برای اطلاعات بیشتر میتوانید تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده را نیز مطالعه کنید.

 

1 دیدگاه دربارهٔ «پر کردن دندان پوسیده با آمالگام یا کامپوزیت؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

میکروسکوپ و درمان ریشه
مجله دندانپزشکی

میکروسکوپ و درمان ریشه حرفه ای

استفاده از میکروسکوپ در درمان ریشه دندان یک روش نوین و بسیار جدید می‌ باشد. این روش بسیار مورد استقبال دندانپزشکان قرار گرفته است. امروزه

ادامه مطلب »
دندانپزشکی کودکان
مجله دندانپزشکی

پالپوتومی و پالپکتومی

در مقاله پیش رو قصد داریم در مورد درمان ریشه کودکان، پالپکتومی، پالپوتومی و تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر صحبت کنیم. درمان ریشه زمانی انجام می‌شود

ادامه مطلب »
برای تماس با ما کلیک کنید!