دچار دندان درد شده اید و میخواهید بدانید دندان شما به عصب رسیده یا خیر؟ علائم به عصب رسیدن دندان چیست؟ اگر بخواهیم یک تعریف ساده از درمان به عصب رسیدن دندان یا درمان ریشه داشته باشیم می توانیم بگوییم این عمل، فرآیندی است که در آن اعصاب، اجزای آسیب دیده و میکروبها از دندان جدا می شوند. هدف از عصب کشی دندان، حفظ دندانی است که پالپ آن آسیب دیده و یا مرده است. در عصب کشی دندان، پالپ دندان و کانال های عصبی منتهی به آن برداشته می شود تا از کشیدن دندان جلوگیری شود. پالپ دندان زمانی عفونی می شود که در معرض باکتری ها قرار گیرد و ملتهب شود. شکسته شدن دندان و یا پوسیدگی ها عمیق باعث قرار گرفتن دندان در معرض باکتری ها و آسیب پالپ می شود.
عناوین این صفحه
Toggleاطلاعات بیشتر درباره عصب کشی دندان و هزینه ها
مراحل پوسیدگی دندان
- مرحله اول آسیب مینای دندان است. مینا سخت ترین بافت بدن به شمار می آید. اما اگر به طور مداوم در معرض اسیدهای تولیدی توسط باکتری ها قرار گیرد آسیب می بیند. اگر بر روی دندانتان لکه سفید ببینید باید به آسیب مینای دندان شک کنید.
- مرحله دوم پوسیدگی مینای دندان است. با پیشرفت آسیب دندان، مینا پوسیده شده و لک های سفید به رنگ قهوه ای در می آیند. در این حالت ممکن است حفره یا سوراخ در دندان به وجود بیاید.
- مرحله بعد آسیب و پوسیدگی عاج دندان است. بافت عاج نرم تر از مینا می باشد به همین علت پیشرفت پوسیدگی در این مرحله سریع تر است.
- مرحله چهارم پوسیدگی دندان، آسیب پالپ آن است. پالپ داخلی ترین لایه دندان است و اعصاب و عروق خونی دندان در این قسمت قرار دارند. آسیب پالپ باعث تورم می شود و این تورم بر اعصاب دندان فشار آورده و ایجاد درد می کند.
- آبسه آخرین مرحله پوسیدگی دندان به شمار می رود. با پیشرفت پوسیدگی پالپ، التهاب دندان بیشتر شده و باعث جمع شدن چرک و تشکیل آبسه می شود. آبسه دندان نیاز به درمان فوری دارد. زیرا ممکن است منجر به عفونت فک، سر و گردن شود.

علائم به عصب رسیدن دندان چیست؟
پوسیدگی هایی که داخل دندان نفوذ می کنند علائم خاصی دارند. آیا تا به حال برایتان پیش آمده است که دندانتان با تماس غذا، آب سرد یا گرم و یا مواد شیرین حساسیت نشان داده و درد کند و حتی با وجود از بین بردن محرک به وجود آمده، این درد ادامه یابد؟ در چنین مواردی می توانید به پوسیدگی پالپ و به عصب رسیدن دندان شک کنید. هرچه پوسیدگی بیشتر نفوذ کرده باشد علائمی که بیمار احساس میکند شدیدتر میشود. اما گاهی هم پیش می آید که این درد برای مدتی متوقف می شود و ما فکر می کنیم که دیگر دندان درد نداریم. ولی باید بدانیم که قطع درد به معنای سالم بودن دندان نیست. زیرا در این حالت احتمال دارد اعصاب داخل دندان مرده (نکروز) باشد و ما به این علت درد را احساس نکنیم.
در مواردی دندان هایی که در قدیم پر شدهاند نیز نیاز به عصب کشی پیدا می کنند. زیرا اگر مواد پر کننده، دندان ها را محکم نپوشانند و یا در طی زمان مواد پر کننده از دندان جدا شوند عفونت دندان پیش می آید. بنابراین در صورت اهمال کاری در مراقبت دندان نیاز دوباره آن به معالجه دور از تصور نیست.
گاها عفونت پالپ دندان خود را با تغییر رنگ دندان نشان می دهد. اگر متوجه تغییر رنگ دندان خود شدید و یا اگر دندانتان دو رنگ شد احتمال به عصب رسیدن آن وجود دارد.
متورم شدن و حساسیت لثه ها نیز می تواند یکی از نشانه های عفونت پالپ دندان باشد. البته حساسیت و عفونت لثه همیشه هم مربوط به آسیب دندانی نمی باشد؛ اما گاها نشانه ای از پوسیدگی دندان است.
با تمام نشانه هایی که برای عفونت پالپ و نیاز دندان به عصب کشی ذکر شد اما باید بدانید گاهاً دندان ها هیچ دردی ندارند و شما علائمی از به عصب رسیدن دندان در خود احساس نمی کنید. اما به آرامی دندانتان پوسیده می شود. بنابراین بهتر است از معاینه های دوره ای برای سلامت دندان خود بهره بگیرید تا از پیشروی پوسیدگی ها و نیاز به فرایندهای پیچیده تر برای حفظ دندان جلوگیری شود.

دقیق ترین راه تشخیص نیاز به درمان ریشه
دقیق ترین راه برای تشخیص قطعی به عصب رسیدن دندان و نیاز بیمار به عصب کشی، معاینه پزشک و استفاده از عکس رادیوگرافی میباشد. گاهی اوقات تغییرات دندان آنقدر ظریف هست که تشخیص آن حتی در عکس رادیوگرافی هم سخت می باشد. اما اگر پوسیدگی پیشرفته باشد تغییرات آن مشهود است و به راحتی تشخیص درمان ریشه داده میشود. یکی از بهترین علائم و نشانه ها در تصاویر رادیوگرافی نقاط سیاهی است که روی نوک ریشه دندان متمرکز است. این نقاط در اصطلاح دندانپزشکی رادیولوسنسی پری اپیکال نام دارد و میتواند نشان دهنده نیاز بیمار به عصب کشی دندان باشد.

مراحل درمان ریشه
اولین مرحله برای درمان ریشه دندان و عصب کشی، معاینه است. دندان پزشک با معاینه می تواند به تشخیص قطعی درمان برسد. معاینه شامل بررسی فیزیکی دندان و همچنین تصویربرداری با اشعه ایکس می باشد.
اگر پزشک به تشخیص قطعی برای عصب کشی دندان برسد با یک بی حس کننده موضعی دندان را بی حس می کند و روی ناحیه آسیب دیده کار می کند. دندانپزشک تاج دندان را سوراخ کرده و آن را باز میکند و به وسیله ابزار مخصوص کانالهای ریشه و پالپ ملتهب و عفونی را تمیز کرده و دندان را به وسیله مواد پرکننده پر می نمایند. اگر آسیب دندان زیاد باشد و دندانپزشک مجبور باشد قسمت زیادی از دندان را بتراشد، دیواره های دندان استحکام لازم را نخواهد داشت. بنابراین چنین بیمارانی برای حفظ دندان خود باید روکش گذاری نیز انجام دهند. باید بدانیم کیفیت کار دندانپزشک، مهارت و تجربه او نقش اساسی در درمان مناسب ریشه خواهد داشت. بنابراین در انتخاب دندانپزشک باید نهایت دقت را داشته باشیم.
با توجه به توضیحاتی که داده شد می توان نتیجه گرفت مراقبت مکرر از دندان ها و معاینه دوره ای به وسیله دندانپزشک برای جلوگیری از پوسیدگی های عمیق، ضروری می باشد. هرچه تشخیص آسیب دیدن دندان زودتر باشد و این فرآیند در مراحل اولیه صورت بگیرد درمان، راحت تر است و بالطبع هزینه درمان نیز کمتر خواهد بود.
لینک کوتاه : https://drtabarsi-dental.com/?p=3950