دندانپزشکی کودکان

پالپوتومی و پالپکتومی

در مقاله پیش رو قصد داریم در مورد درمان ریشه کودکان، پالپکتومی، پالپوتومی و تفاوت‌های آن‌ها با یکدیگر صحبت کنیم. درمان ریشه زمانی انجام می‌شود که پالپ دندان عفونی شده باشد. در واقع با درمان ریشه در کودکان باکتری‌ها و بافت‌های مرده در عمق دندان پاکسازی خواهند شد. برخی از افراد فکر می‌کنند که درمان ریشه فقط مخصوص بزرگسالان است و دندان‌های کودکان نیازی به درمان ریشه ندارد. این یک باور غلط است. زیرا درمان ریشه هم بر روی دندان‌های اصلی و هم بر روی دندان‌‌های شیری قابل انجام است و انجام نشدن به موقع عصب کشی در کودکان میتواند عوارض جبران ناپذیری داشته باشد.

مواردی وجود دارند که ضرورت درمان ریشه کودکان در آن‌ها به شکل جدی‌تری قابل مشاهده است. برای مثال ممکن است دندان کودک بر اثر یک حادثه مثل تصادف دچار آسیب شده باشد. گاهی اوقات دندان کودک عفونت می‌کند و در مواردی احتمال دارد آبسه شکل گرفته باشد. زمان‌هایی که از بین رفتن دندان شیری کودک عملکرد فک یا دهانش را با مشکل رو به رو کند یا اینکه حرف زدن یا غذا خوردن او را دچار مشکل کند، درمان ریشه یا همان عصب کشی واجب است. درمان ریشه کودکان محدودیت سنی قابل توجهی ندارد و می‌تواند در هر سنی انجام پذیرد. وقتی آسیب به دندان شدید باشد، نمی‌توان از درمان ریشه اجتناب کرد. برای اطمینان از شروع درمان حتما باید با دندانپزشک کودک مشورت نمود.

 

کلینیک تخصصی دندانپزشکی کودکان در سعادت آباد

در ادامه بحث درمان ریشه کودکان، به بررسی پالپکتومی می‌پردازیم. در درمان پالپکتومی قسمت‌هایی از پالپ دندان که آلوده شده‌اند و آسیب دیده‌اند، تخلیه خواهند شد. با این کار دندان‌های فرد به جای اینکه کشیده شوند، نجات پیدا می‌کنند. این کار را به نوعی جزء فرایند درمان ریشه تلقی می‌کنند‌. در واقع ابتدا مواد آلوده از پالپ دندان خارج می‌شوند و داخل محفظه دندان هم ضد عفونی شده و سر انجام پر کردن دندان صورت می‌گیرد. پر کردن دندان باعث می‌شود تا باکتری‌ها و سایر آلودگی‌ها نتوانند به دندان فرد نفوذ کنند. پالپکتومی برای کودکانی که دارای دندان‌های شیری هستند، یکی از روش‌های درمانی کاربردی به شمار می‌رود؛ زیرا ریشه‌ دندان‌های شیری با دندان‌های دائمی بزرگسالان متفاوت است.

ریشه این دندان‌ها علاوه بر کوتاه بودن، معمولا در نهایت به بدن فرد جذب می‌شوند. این فرایند هم منجر به افتادن دندان شیری و جایگزینی آن با دندان دائمی می‌شود. مواد مورد استفاده در پالپکتومی برای پر کردن دندان نیز به گونه‌ای است که جذب بدن شود. اگر به جای پالپکتومی، فرد منتظر بماند تا دندان‌های شیری او بیفتند، دچار عوارض منفی آن خواهد شد. دندان‌های شیری اگر زودتر از جای خود بیفتند، چون به وسیله دندان‌های مجاور پر می‌شوند، دیگر دندان‌های دائمی این امکان را ندارند تا از قسمت زیرین به بیرون راه پیدا کنند. گاهی اوقات این امر باعث می‌شود تا دندان‌های دیگر کج شوند و به همان شکل رشد کنند. از طرف دیگر وجود دندان‌های شیری به جویدن غذا و تکلم بهتر نیز کمک می‌کند. از این جهت بهتر است به جای کشیدن دندان به فکر درمان ریشه کودکان بود.

پالپوتومی چیست؟

برای درمان ریشه کودکان ممکن است از پالپوتومی استفاده شود. این روش را دندانپزشکان زمانی به کار می‌برند که فقط در قسمت تاج، پالپ آلوده وجود داشته و دندان فرد هم قابل احیاء باشد. بهتر است این روش را برای کودکانی که سلامت بدنی کاملی دارند، انجام داد و از این درمان برای کودکان دارای سیستم ایمنی ضعیف خودداری کرد. در پالپوتومی بعد از اینکه دندانپزشک، دندان را از دیگر اصطلاحا ایزوله کرد، پوسیدگی دندان و پالپ قسمت تاج دندان را خارج میکند. این کار با ابزارهای ویژه دندانپزشکی انجام می‌شوند. پس از استرلیزه کردن سایر بخش‌های دندان توسط دارو، پر کردن دندان با استفاده از مواد مخصوص صورت می‌پذیرد. در صورت نیاز میتوان از روکش دندانی نیز بعد از پالپوتومی استفاده کرد.

عصب کشی دندان کودکان

تفاوت پالپکتومی و پالپوتومی

درمان ریشه کودکان به وسیله پالپوتومی و پالپکتومی با وجود اینکه برای حفظ کردن دندان‌های شیری آلوده انجام می‌شوند، متفاوت از همدیگر است. در درمان ریشه به روش پالپکتومی با خارج کردن تمام حفره پالپ، کار پر کردن با مواد قابل جذب انجام می‌شود. یعنی در این روش، از تاج تا کانال ریشه پالپ خارج می‌شوند. این در صورتی است که طی پالپوتومی، قسمت کرونال پالپ یعنی پالپ تاجی برداشته می‌شود. با این کار پالپ عفونی از بین رفته و حفره‌ها ترمیم می‌شوند و دندان دچار پوسیدگی بیشتر نخواهد شد. با وجود تفاوت‌های میان دو روش مذکور، تشخیص اینکه کدام درمان بهتر نتیجه می‌دهد، با دندانپزشک است. هر دو روش‌ فوق، ایمن بوده و در درمان ریشه کودکان سابقه مثبتی دارند.

راه‌های پیشگیری از درمان ریشه در کودکان

درمان ریشه کودکان قابل پیشگیری است و با انجام کارهای ساده روزمره می‌توان به این هدف رسید. ساده‌ترین کار مسواک زدن است. کودکان باید بعد از مصرف هر وعده غذایی دندان‌های خود را مسواک بزنند. والدین می‌توانند در این زمینه به کودک خود کمک کنند و درست مسواک زدن را به او بیاموزند.  همچنین مسواک زدن بدون کشیدن نخ دندان کارایی کافی را ندارد. بدون کشیدن نخ دندان باکتری‌ها به راحتی می‌توانند تکثیر شوند و هم‌چنین بوی بد دهان را برای فرد ایجاد کنند. جهت پیشگیری از درمان ریشه کودکان باید به تغذیه آنان توجه کافی نمود.

تنقلات سفت مثل شکلات‌ها، آبنبات‌ها و… ممکن است منجر به ترک دندان‌های کودک شوند. به همین جهت هرچه کودک مصرف این مواد را به حداقل برساند، دندان‌های سالم‌تری خواهد داشت. مواد خیلی سرد مثل یخ هم خطر شکستگی و ترک برداشتن دندان‌ها را با خود به همراه دارند. علاوه بر موارد فوق، خوراکی‌های اسیدی نظیر نوشابه، آبمیوه‌های گازدار و حتی برخی از میوه‌ها مثل پرتقال برای سلامت دندان‌های کودک مضر هستند. به همین جهت باید بلافاصله پس از مصرف این مواد، کودک دندان‌های خود را مسواک بزند. به حداقل رساندن مصرف این قسم از مواد نیز به تامین سلامت دندان‌ها بیشتر کمک می‌کند. اگر کودک به ورزش‌هایی که ممکن است منجر به آسیب او شوند مثل والیبال، بسکتبال و… می‌رود، لازم است تا مراقبت بیشتری از دندان‌های خود کند. برای خاطر جمعی از سلامت دندان‌ها کودکان می‌توانند از محافظ‌های دندان استفاده کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای تماس با ما کلیک کنید!